Ru Ua
Як визначити, чи готова дитина до школи?

Як визначити, чи готова дитина до школи?

24.06.2020

Як зрозуміти, чи готова дитина до школи? Чи зможе спокійно всидіти на уроці? Чи раннє переселення з ігрового майданчика за парту не зіпсує дитинство? А може, навпаки: раніше — краще? Ця одвічна дилема приправляється гострим соусом з суперечливих думок родичів і знайомих. Нескінченний баттл реплік: «Встигне ще замучитися уроками, дай дитині погуляти» vs «Не піде в школу вчасно — буде до весілля за партою сидіти». Кого слухати? Як правильно вчинити? Давайте розберемося.

В якому віці віддати дитину до школи?

Спойлер: однозначної відповіді не існує, кожен випадок — унікальний. Тільки батьки можуть вирішити, в шість або сім років дитині час поповнювати ряди першокласників. Яке б рішення ви не прийняли, воно буде правильним, але потрібно врахувати деякі нюанси.

Інтелектуальна готовність до школи передбачає здатність дитини до узагальнення, порівнювання об'єктів, визначення їх основних ознак і вміння робити висновки. Відмінним тренуванням буде рішення простих задачок із спеціальних збірників для дошкільної підготовки. Знання букв і цифр, форм і кольорів, підготовка руки до письма — базові навички, без яких буде важко.

Соціально-психологічна готовність дитини до школи

Життя першокласника — це не тільки нові знання. Це — повноцінне життя зі своєрідним укладом. Тому, окрім класичного знання букв і цифр, важливо опрацювати наступні навички:

  • Уміння слухати і концентрувати увагу.
  • Навички спілкування з однолітками і старшими (вчителями).
  • Здатність контролювати поведінку.
  • Самостійність (вміння вчасно перевзутися в «змінку» перед фізкультурою; акуратно скласти речі в роздягальні; знайти потрібний кабінет, якщо відбився від компанії; не соромитися купити булочку в їдальні, коли зголоднів).
  • Уміння просити про допомогу (сказати вчителеві, якщо щось заболіло; швидко зреагувати на появу незнайомця, який просить пройти за ним і т.д.)

Головний критерій — не календарний вік, а інтелектуальна та психологічна готовність до школи. Потрібно відсторонитися від упереджень оточуючих і зрозуміти, що дитина не повинна «змагатися» з дітьми ваших приятелів. Готова до школи? Відмінно. Не готова? Чудово! Якщо малюкові занадто складно дається дисципліна і концентрація уваги – можливо, не варто змушувати вчитися з-під палки. Вірогідно, йому потрібно ще трошки часу. Якщо сумніваєтеся — відвідайте дитячого психолога: фахівець допоможе вибрати правильну стратегію.

Готуємося заздалегідь

Підготовка до школи починається не за місяць до шкільної лінійки. Це - поступовий процес, який включає в себе формування режиму дня.

Шкільні вправи і завдання — не найскладніше в порівнянні з раннім підйомом, якщо дитина звикла ніжитися в ліжку до обіду. Першокласнику буде набагато легше влитися в новий розпорядок дня, якщо організм звикне до шкільного режиму завчасно.

З батьківською підтримкою - і навчання в радість

Як би ви не старалися ідеально підготувати дитину до школи, важливо вчасно відключити батьківський перфекціонізм. У першому класі діти тільки вчаться вчитися. Головне — підтримка і розуміння близьких. Прислухайтеся до своїх дітей, допомагайте знайти позитив у навчанні. Настрій батьків і вміння мотивувати дитину — набагато важливіше за те, в 6 або 7 років дитина піде в школу.

Пробудити мотивацію до навчання допоможе яскрава канцелярія Kite. Ортопедичні рюкзаки з популярними мультгероями - якісні, зручні і безпечні. Барвисті принти з улюбленими персонажами сприятимуть підвищенню психологічного комфорту і кожен день будуть піднімати настрій. Першокласники, вчорашні вихованці дитячих садків — ще такі маленькі і вразливі. Елементи гри в шкільному навчанні їм вкрай необхідні. Вчитися набагато цікавіше, коли поруч з тобою — зображення казкових друзів з мультиків.

Анатомічна конструкція, високоякісні матеріали — перевага рюкзаків Kite: комфорт для спини важливий так само, як і позитивний підхід.

Прислухайтеся до своєї дитини, налаштовуйтесь на позитивну хвилю - і дилема «школа або садочок» вирішиться з найкращим результатом.

Схожі новини
Країна обирає канцтовари Kite! Бренд став переможцем премії «Вибір Країни 2023»
10.04.2024

Бренд Kite – переможець всеукраїнської премії «Вибір Країни 2023» у номінації «Канцтовари року».

Читать
Стань володарем свого часу з багатофункціональним електронним годинником Kite
18.03.2024

Більше, ніж просто годинник: усі важливі функції зосереджені в одній моделі

Читать
Колекція Kite 2024: нові дизайни, традиційна якість!
07.03.2024

Що нового в асортименті Kite? Які рюкзаки та аксесуари стануть найбажанішими серед школярів у 2024 році?

Читать
Українці обирають рюкзаки Kite! І це вже традиція. Бренд втретє став переможцем премії «Вибір року»
10.01.2024

Премія "Вибір року 2023" визначила свого переможця, і цим брендом став Kite.

Читать
Текстильні шопери Kite: міцні, зручні та стильні. Вражаюча новинка та трендовий маст-хев цього літа!
20.06.2023

Покупка шопера – інвестиція у комфортне повсякдення. Текстильні шопери Kite допоможуть завжди бути зібраними та додадуть оригінальності вашому образу.

Читать
Перемагати – наша традиція! «Вибір року 2022» – це Kite
18.05.2023

Ця нагорода – наша гордість та ілюстрація єдності між нашою наполегливою працею та задоволенням потреб споживача.

Читать
Ліцензія Kite Naruto: навчайся разом з улюбленими героями!
06.04.2023

Колекціонувати шкільні предмети з яскравими принтами, створювати навколо себе захоплюючий всесвіт улюбленого аніме, вчитися та творити разом з Наруто.

Читать
Kite допомагає дітям, які втратили батьків на війні. Запускаємо новий благодійний проєкт спільно з БФ Діти Героїв
15.02.2023

В рамках цього благодійного проєкту, 10% від продажів патріотичної продукції Kite Be Ukraine буде перераховано до БФ «Діти Героїв»*.

Читать
Грамотна організація робочого місця – запорука високої продуктивності
16.01.2023

Гарна організація робочого місця дитини має велике значення та позитивно вливає на результат навчання. 

Читать
Що Кролик принесе під ялинку? Ідеї актуальних подарунків для малечі від Kite
09.12.2022

Саме час обрати тематичні подарунки! Наймиліші, найактуальніші та найгарніші. Ті самі «від Кролика», як в дитинстві. Вони подарують дитині море радості.

Читать
Термоси та термокружки Kite: тепло, яке завжди поруч
22.11.2022

З термосами і термокухлями Kite можна відчути усі барви осені та полюбити сніжну романтику зими.

Читать