Ru Ua
Як заплічний мішок перетворився на крутий рюкзак: історія еволюції

Як заплічний мішок перетворився на крутий рюкзак: історія еволюції

12.05.2020

Історія створення рюкзака

Щось знаєте про історію виникнення рюкзака? Стародавній рюкзак виглядав дуже примітивно: каркас з 4-х палиць, на який накинутий мішок зі шкір тварин. Ось і вся конструкція.

Його безліч разів переробляли й вдосконалювали, поки не перетворили в модний, зручний і функціональний аксесуар — символ пригод, подорожей і свободи. А історія створення рюкзака починалася ось як.

5000 років тому

Високо-високо в альпійських горах, серед засніжених вершин був виявлений скелет стародавнього чоловіка, що жив 5000 років тому. Якщо бути точними, то знайшли його в 1992 році в Альпах на льодовику Сімілуан. При ньому був мішок зі шкіри, укріплений на U-подібній рамі з прута ліщини та двох дощок модрини. Вважають, що це і є той самий перший рюкзак, який "дожив" до наших днів.

Люди вже тоді шукали спосіб перенесення важких предметів, та ще щоб і руки при цьому залишалися вільними. Адже палицю або зброю потрібно ж було в чомусь тримати.

Еволюція рюкзака до початку XX століття

Що ж далі? А далі в різних куточках планети люди винаходили й вдосконалювали рюкзак. Наприклад, ацтеки придумали переносити вантаж в cacaxtli. Це переноска з дерев'яною каркасною спинкою, де замість звичних лямок на плечі був пристосований широкий ремінь, який надягався на лоб.

На Русі в побуті використовували берестяні короби й котомки. Рюкзак в середньовіччі носили тамплієри. Наплічник був у північноамериканських індіанців, а в Німеччині навіть встановили пам'ятник носію води та дров з рюкзаком-коробом.

Рюкзак в наші дні

На початку 1930-х в Радянському Союзі з'являється рюкзак-колобок. Свою казкову назву він отримав через округлу форму. Але найзнаменитішим рюкзаком часів СРСР все ж вважають "аблаковський". Можливо, люди старшого віку досі ходять з ним на дачу. Спитайтеся, вас чекає цікаве відкриття.

Порівнювати перші незграбні конструкції з сучасним рюкзаком те саме, що порівнювати землянку з хмарочосом. За свій довгий термін заплічний мішок зазнав безліч змін. Сьогодні вдалося домогтися комфорту і краси, про які можна було тільки мріяти.

Були вдосконалені конструкції, тканини, моделі. Рюкзаки поділилися на:

  • шкільні;
  • міські;
  • бізнес;
  • жіночі;
  • спортивні;
  • альпіністські;
  • для мам (слінги) і т. д.

Якщо порівнювати примітивну конструкцію з сучасною моделлю, еволюція рюкзака виглядає наступним чином:

  1. З безформного мішка рюкзак перетворився на виріб з чіткими лініями та пропорціями. Випускаються каркасні, напівкаркасні та м'які моделі.
  2. Спинка стала ущільненою або ортопедичною для підтримки здоров'я спини.
  3. Лямки правильної S-подібної форми не зісковзують під час руху.
  4. Нагрудний ремінь щільно притискає рюкзак до спини, запобігаючи зміщенню центру ваги при ходьбі та бігу.
  5. Є ручка для перенесення з місця на місце.
  6. Наявність великої кількості кишень, в тому числі для гаджетів, окулярів, під взуття, потаємних кишень для документів та інших потрібних дрібниць.
  7. Зовнішні кишені для пляшечки з водою або термоса.
  8. Світловідбиваючі елементи для безпеки в темний час доби.
  9. З'явилися яскраві дизайни: феєрія різних кольорів і відтінків, можливість нанесення зображень улюблених героїв мультфільмів, казкових персонажів, логотипів, тварин — взагалі будь-яких зображень.
  10. Наявність аксесуарів і прикрас виділяє власника серед інших і додає шарму: хутряні елементи, брелоки, паєтки, змінні бейджі, 3D раббер бейджі, голографічні принти та вставки.
  11. Міцні тканини та фурнітура.

Погодьтеся, рюкзак зробив гігантський стрибок у своїй еволюції. Ми в Kite ні на хвилину не зупиняємося в розвитку. Кожна нова колекція рюкзаків містить щось нове і цікаве, щоб ви закохувалися в нашу продукцію і залишалися з нами на довгі роки.

Схожі новини
Українська народна премія визначила найкращі рюкзаки 2023 року. І це рюкзаки Kite!
29.09.2023

Kite став переможцем в номінації «Найкращі рюкзаки 2023 року» Української народної премії.

Читать
Конференція Kite 2023: подія, яка поєднала у собі тренди, інновації та благодійність
22.09.2023

14 вересня відбулася Конференція Kite, на якій бренд презентував нову колекцію рюкзаків, аксесуарів та канцелярії.

Читать
Обираємо рюкзак в перший клас: актуальні моделі для початкової школи
03.08.2023

Як вибрати рюкзак мрії, щоб дитина пішла в перший клас найщасливішою?

Читать
Як подовжити термін служби улюбленого рюкзака? Інструкція по догляду за текстильними аксесуарами Kite
15.05.2023

Щоб ваш улюблений рюкзак якнайдовше зберігав свою первісну чарівність, необхідно дотримуватися простих правил догляду за ним.

Читать
Kite – переможець у номінації «Рюкзаки 2022 року» Української народної премії
26.09.2022

«Українці варті кращого»: гасло Української народної премії! А її мета – виявлення кращих з кращих серед брендів.

Читать
Рюкзак для дитячого садочку: як обрати найважливіший аксесуар для дошкільнят
20.09.2022

Перший рюкзак – неймовірно корисний подарунок для малечі. Незамінний помічник для дитячого садочка та підготовчих занять, захоплюючий аксесуар для різноманітних ігор та стильна окраса гардеробу.

Читать
Зручні та трендові бананки Kite!
25.07.2022

Сумка-бананка – один із найкращих винаходів людства! Адже з її появою в житті вирішується купа проблем. Куди покласти телефон та де зберігати картки? Як гуляти та мандрувати з вільними руками та усіма необхідними дрібницями? 

Читать
Трендові новинки аксесуарів Kite! Створюй неймовірні луки, насолоджуйся легкістю та комфортом
15.07.2022

Інколи для створення довершеного образу не вистачає невеличкого штриха. Одного-одненького, але дуже важливого інгредієнта. Чогось дуже стильного та одночасно зручного.

Читать
Як обрати рюкзак для першокласника у 2023 році
03.06.2022

Коли наближається пора перших дзвоників та вересневих урочистостей, для майбутніх школярів настає хвилююча мить вибору нового рюкзака. Ця подія така хвилююча та важлива! Хочеться зупинити час та насолодитися її трепетно-солодким смаком.

Читать
Що рюкзак може "сказати" про людину
04.10.2021

А ви знали, що рюкзаки вміють говорити? Ні, ви не почуєте від них людську мову і буквальне звучання голосу. Вони розмовляють інакше. Безмовно, але дуже змістовно: не здригаючи повітря звуковими хвилями та не порушуючи гармонію тиші.

Читать
Рюкзаки з майбутнього: нова колекція Kite 2022
17.09.2021

Коли тренди, інновації та традиції зливаються воєдино, народжується щось неймовірне. Ці магічні елементи в правильній комбінації створюють справжнє диво. І кожен рюкзак з нової колекції Kite 2022 поєднує в собі всі три заповітних інгредієнти:

Читать
Як обрати рюкзак для подорожі
02.08.2021

Що може бути приємнішим за подорож? Нові місця, живописні краєвиди, незвична архітектура: у мандрівках ми відкриваємо для себе нові грані цього світу та розширюємо власні горизонти. Хвилююче передчуття, заколисуючий звук мотору та гіпнотизуюча зміна ландшафтів за вікном: такі моменти наповнюють справжнім щастям. 

Читать